Een boom planten is
een blijk van vertrouwen in de aarde
een daad van hoop op de toekomst
een daad van naastenliefde
jegens de toekomstige geslachten
die van zijn vruchten zullen genieten
wanneer wij er niet meer zijn

- Louis Mercier (1740-1814)

Over Gedenkbos Neede

De bovenstaande tekst van de Franse filosoof is onze inspiratiebron. Het Gedenkbos is een bos vol verhalen over het leven van mensen. Bomen die gebeurtenissen en herinneringen levend houden. Een bos om emoties letterlijk een plekje te geven. Vreugde en verdriet door elkaar heen, het leven in al zijn facetten. Maar ook een bos om te recreëren, te genieten van de natuur en te spelen. 

Het Gedenkbos is een verrassing in het mooie landschap rondom Neede. Gelegen in het Vleer, tussen het dorp en het natuurgebied Het Achterveld. Een gebied waar mensen graag een ommetje maken, te voet of met de fiets. De kerkenpaden, de wandelroutes en de goede parkeergelegenheid nodigen daar voor uit. We vinden het fijn dat we hier een bijdrage te leveren aan recreatie en natuurbeleving. 

 

Het onststaan van het Gedenkbos

In 2003 ontstond het idee. Vervolgens richtten we begin 2004 het bestuur op en begonnen we met de voorbereiding. Met veel steun van de lokale Gebiedscommissie lukte het om de financiën rond te krijgen (de begroting was 250.000 euro). Ondertussen zochten we een locatie, werd het ontwerp gemaakt en zetten we de planologische procedures in gang. 

De huidige locatie was niet te koop, maar de eigenaar familie Wormgoor, was bereid hun erfgoed voor dit goede doel aan ons te verkopen. Een prachtige locatie aan de Waterleidingdijk, ruim 3 hectare groot, grenzend aan de parkeerplaats van de ijsbaan en het voormalige openluchtzwembad. Vlakbij nieuwe natuur met fietspaden. Een boom herinnert aan onze waardering hiervoor: Een jongen boom op oene oale groond, vertelt de beuk achter de schuilhut. En zo lukte het om op 4 november 2006 het Gedenkbos Neede te openen.

Een vol bos...

Het bos is inmiddels vol, er staan ruim 400 bomen die samen mogen uitgroeien tot een monument van de toekomst. We zitten nu in een fase waarin we naar nieuwe financiële bronnen zoeken om het onderhoud ook in de toekomst te kunnen garanderen.

Doelen Stichting Gedenkbos Neede

De Stichting Gedenkbos Neede is opgericht in januari 2004 en heeft als doelstelling:
1. Aanleg van een gedenkbos in Neede waar mensen, ondernemers en instanties bomen kunnen planten bij bijzondere gebeurtenis in het leven. Dit gedenkbos symboliseert het leven.
2. Het, in de brede zins des woords, bevorderen van betrokkenheid bij en respect voor bomen, bos en natuur bij de bevolking, van jong tot oud.
3. Het bijdragen aan promotie van Neede, door samen te werken met partijen die initiatieven ontplooien op het gebied van natuur, landschap en cultuur. 

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now